22.-23.9. Avoin Digitaalinen Maailma

Jaana Utti - Uusi Työ


Tänään puhutaan uudesta työstä. Olette tehneet hienon muutosmuotoilu-jutun. Mutta muutetaan sitä vähän, ehkä aika paljonkin. Ehdotan, että heittäydytte tähän juttuun tänään. Olette halunneet tänne. Tämä on teille 5 kuukauden mahdollisuus katsoa asioita eri kulmasta. Moni valmistunut on sanonut tätä hienoksi seikkailuksi.

Alussa työskennellään raivokkaasti. Paljon. Alussa päiviä ja tunteja tulee enemmän. Loppua kohti ne loivenevat. Voitte itse säätää sitä, minkä verran haluatte työskennellä. Tehtävämme on rakentaa tulevaisuutta. Kukaan ei tiedä, minkälaista tulevaisuuden työelämämme on. Työlämä on muuttunut valtavasti. Se ei lähde siitä, että hankin jonkun osaamisen ja sitten siirryn työhön. Vahvistuva trendi on, että omaa osaamista myydään.



Työelämä muodostuu sirpaleisesti eri tavalla muodostuneista osasista. Tämä malli on maailmalta hirveän tuttu. Esimerkiksi kaikki yliopisto-opettajat tekevät näin. Heillä on professorin pestinsä lisäksi myös yritys tai toiminimi, jossa he vahvistavat omaa osaamistaan. Ehdotamme siksi, että jokainen katsoo tämän ohjelman aikana sitä, miten hän saa kanavansa auki. Teidän alalle on tullut vahvana alustatalous. Yhä suurempi osa työstä myydään ja ostetaan digitaalisten alustojen kautta. Suomessa ostetaan jonkin verran enemmän kuin myydään. Suomesta myyty työ on melkein kokonaan tietotyötä. Meidän hinnat on siinä 70% kalliimmat kuin muualla maailmassa.



Tulevaisuus on sosiaalinen ja digitaalinen. Siitä olemme varmoja. Muuta emme oikein vielä tiedäkään. Elämme Suomen historiaa. Keskustan haaveena on ollut 60-luvulta lähtien kolmiportainen julkinen hallinto. Sote-uudistuksessa ostaja muuttuu. Kokoomus sai tällä vaalikaudella haluamansa valinnan vapauden. Valinnan vapaus pakottaa ostajan kilpailuttamaan kaiken. Muutos, joka tapahtui yhtenä yönä viime marraskuussa. Keskusta sai maakuntahallinnon. Sitä vastaan Kokeemukselle annettiin valinnan vapaus. Meidän sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on muuttunut. Neljällä alueella alkaa valinnan vapaus kokeilu. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas saa itse valita, mitä palveluja hän käyttää.



Soten myötä julkinen sektori on pulassa, koska sitä ei ole rakennettu asiakkaille. Ei ole suunniteltu asiakkaan valintoja. Yksityinen puoli taas on aina joutunut taistelemaan asiakkaiden rahoista. Tämä avaa myös uusia markkinoita. On tietysti mahdollista myös, että meille tulee kansainvälisiä kilpailijoita. Vanhuspalvelut on käytönnössä Suomessa kokonaan ulkomaisesti omistettujen yhtiöiden hallussa. Lähes kokonaan. Kaikilla säästötoimilla on tarkoitus saada säästöä 4 miljardia euroa. Hallitusreformeilla ja sote-uudistuksella pyritään saamaan lisäksi vielä 3 miljardia euroa. Nämä rahat häviävät työstä.



Kolme Suurta Murrosta


Digitalisaatio. Digitalisaatio muuttaa maailmaa enemmän kuin sähkö aikanaan. Se voi synnyttää uusia luovien alojen muotoja, uusia kouluja, uusia yhteisöjä. Mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Voiko luovien alojen palveluja miettiä esimerkiksi verkkokaupparatkaisua? "Diginatiivit", uudet sukupolvet (olemassa olevat ja tulevat) toimivat eri tavalla. He haluavat tehdä merkityksellistä työtä. Työelämän arvot ovat muuttuneet. Työntekijöiden arvot ovat muuttuneet. Y-sukupolvi ei suostu tekemään enää työtä, jota he eivät koe merkityksellisenä ja jonka arvoihin he eivät voi tai halua samaistua.



Kokeilukulttuuri. Kokeilukulttuurin ydintä on se, että tehdään nopeita kokeiluja. Nopeat kokeilut ovat yleensä noin kolmen viikon kokeiluja. Aivan maksimissaan 126 päivää. Ne eivät saa kuitenkaan vaarantaa Kevan perustehtävää. Kokeilukehittämiseen kuuluu olennaisena osana se, että kokeilut tehdään nopeasti ja noin 20% niistä ”pitää” epäonnistua. Yleensä 60% kokeiluista on ”ihan ok” ja loput 20% ”maailmaa parantavia” ideoita. Kokeilujen pitää lisätä henkilöstöhyötyä, asiakashyötyä ja niiden pitää olla tuottavampia aikaisempiin ratkaisuihin nähden. Tuottavuus Kevan toiminnassa tarkoittaa sitä, että olemassa olevilla resursseilla tuotetaan mahdollisimman hyvin sitä, mitä Kevan tavoite on tuottaa. Kokeilujen idea on testata saadaanko Kevassa nämä kolme edellä mainittua hyötyä täytettyä.



Oppiminen. Uudessa palvelutuotannossa asiantuntija, asiakas, kokeilijat, asiatuntijat, resurssit, innovaatiot ja osaaminen tuodaan yhteisille vuorovaikutuksen kentille, joissa jokainen tuo oman asiantuntijuutensa yhteiselle pelikentälle. Näitä vuorovaikutuksen kenttiä on useampia ja niissä saattaa olla mukana erilaisia toimijoita. Vuorovaikutuksen kentät ovat osin fyysisiä ja osin digitaalia ja ne mahdollistavat ubiikin oppimisen. Siis esimerkiksi sen, että opiskelija saa tukea silloin ja siten, kuin hän itse haluaa. Vuorovaikutuksen kentät elävät jatkuvasti ja mukautuvat tarpeeseen. Yhdessä tekeminen, attraktiivisen solun rakentaminen ja kokeilukulttuuriin loikkaaminen tapahtuvat kaikkialla. Yhteisöllisyys ei nykyisessä avoimessa digitaalisessa maailmassa ole vain fyysisten kohtaamisten varassa. Toteutamme fyysisiä kohtaamisia ja ne tarvitsevat paikkansa. Ihmiset sitoutuvat yhä vähemmän fyysisten tapaamisten varassa oleviin yhteisöihin. Sitotuminen ei ole enää vain kokousten varassa, vaan osallisuus on intensiivistä ja jatkuvaa vuorovaikutusta. Se vaatii ympärilleen myös digitaalisen ulottuvuuden.



Nämä yllä olevat kolme murrosta avaavat hurjasti mahdollisuuksia Suomelle. Minkälaisia ammatteja meillä pitäisi olla juuri nyt, jos haluaisimme tehdä esimerkiksi luovaa matkailua? Juuri nyt meidän pitäisi tehdä revontuliasiantuntija. Minkälainen hän olisi? Meillä on Suomessa turvallisuutta, todella paljon luontoa ja revontulia. Meillä pitäisi olla revontuliklubeja, jossa ihmiset löytävät revontulia sieltä, mistä muut eivät niitä löydä.

Kohti Uutta Työelämää


Työelämän ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Yhdeksästä viiteen työelämä alkaa olla kuollut. Tästä hetkestä alkaen kukaan teistä ei kirjoita mihinkään työtön, vaan 'muutosmuotoilija'. TE-toimiston papereihin voi kirjoittaa 'muutosmuotoilijan koulutuksessa'. Muutosmuotoilijan pätevyyteen kuuluu päästä eroon omista peloistaan. Teette kolmen hengen ryhmissä muutosmuotoilutyönne. Miksi kolmen hengen ryhmissä? Siinä oppii tekemään ryhmissä erilaisten ihmisten kanssa töitä. Kolme on aina vahvempi kuin yksi. Kahdestaan aletaan yleensä neuvottelemaan. Kolmestaan taas ei, eikä siinä pääse hirveästi dominoimaan.



Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustana on perustuslaki. Heti kerrottuaan, että Suomi on tasavalta, se ottaa esille kansalaisten osallisuuden periaatteen. Periaatteen, joka kulkee läpi johdonmukaisesti koko perustuslain ja lainsäädännön. Perustuslaissa on kolme perusoikeutta:

  • Oikeus maksuttomaan perusopetukseen sekä tieteen, taiteen ja korkeimman koulutuksen vapaus. Ainutlaatuinen maailmassa, niukoin rakennettu kansakouluverkosto ja nyt maailmanluokan yliopisto avoimena jokaiselle ihmiselle. Lukuisia kertoja. Meille yrityksille saada maailman parhaiten koulutettua työvoimaa. Digitalisaatiossa nyt tutkitusti ykköskansa. Sivistynyt, eettisesti vahva ja sanoisimmeko: työhurja.
  • Oikeus ansaista toimeentulonsa valitsemassaan ammatissa ja työssä. Uuden työn haaste, jossa olemme tainneet astua pahasti harhapolulle.
  • Oikeus sosiaaliturvaan… silloin, kun ei pysty. Mutta ei pysyvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti